Żaden inny organ w naszym ciele nie potrzebuje tyle energii, co mózg. Stanowiąc jedynie 2% masy całego ciała, zużywa on aż 20% całkowitej energii ciała! Glukoza, prosty cukier powstający w naszym systemie trawiennym poprzez rozkład węglowodanów, jest podstawowym paliwem dla mózgu. Im bardziej skomplikowane zadania stoją przed nami, tym więcej glukozy potrzebuje nasz mózg, co wyjaśnia dlaczego mogą występować problemy ze skupieniem się i poczucie dezorientacji podczas głodowania lub odchudzania.
Jednakże praca mózgu nie jest zależna wyłącznie od dostarczenia mu cukru. Hormony wydzielane w układzie pokarmowym, które docierają do mózgu, odgrywają również kluczową rolę w jego funkcjonowaniu, wpływając na jego zdolności poznawcze. Co więcej, odkryto mechanizm, według którego sygnały wysyłane przez określone pokarmy mają wpływ na metabolizm komórek i elastyczność neuronów, co również przekłada się na efektywność procesów myślowych. Antropolodzy dodatkowo sugerują, że sposoby odżywiania poszczególnych kultur wydają się być ściśle powiązane z ich rozwojem. Dostęp do pokarmu miał wpływ na wielkość mózgu różnych grup etnicznych w dalekiej przeszłości!