Nie tylko naturalne cuda i historyczne skarby przyciągają podróżników do Peru. Kulinarna podróż przez tę andyjską krainę jest równie fascynująca, z niezwykłą różnorodnością kuchni, której fundamentem są niepowtarzalne, lokalne produkty.

Długie na 3000 kilometrów peruwiańskie wybrzeże stanowi źródło różnorodności gatunkowej ryb i owoców morza. Natomiast ziemniak, cenny zarówno dla starożytnych Inków, jak i dla obecnej populacji kraju, od wieków był i nadal jest kluczowym składnikiem większości potraw. Choć ryż staje się powoli konkurencją dla ziemniaka w niektórych daniach i często pojawia się jako przystawka, ziemniak nadal dominuje. Co ciekawe, w Peru można odkryć aż 100 różnych odmian tego powszechnego warzywa, co tworzy nieskończone możliwości gastronomicznej ekspresji.

Ziemniak w peruwiańskiej kuchni jest przyrządzany na mnóstwo sposobów. Najbardziej znane danie to ocopa – gotowany ziemniak podawany na chłodno z delikatnie pikantnym sosem orzechowym, który jest tradycyjną potrawą regionu Arequipy i tam nosi nazwę ocopa arequipeña. Inne fascynujące przepisy na ziemniaki to papa a la huancaina, czyli ziemniaki w kremowym sosie serowym, oraz causa – ziemniaki podawane z pikantnym sosem pomidorowym lub sosem owoców morza. Na ulicach Peru można również spotkać popularne danie la papa rellena, które to jest puree ziemniaczane wypełnione mięsem mielonym, solonym i smażonym na oleju. Ponadto, ziemniaki są często dodawane do innych potraw, takich jak chupe – gulasz rybny.

Mimo dominacji ziemniaka, ryby i owoce morza są równie ważnym elementem kuchni peruwiańskiej, szczególnie w postaci ceviche. To danie składa się z surowych ryb lub owoców morza marynowanych w sosie z cytryny, cebuli i chili i stanowi prawdziwy rarytas dla miłośników morskich smaków. Trzeba jednak uważać przy wyborze miejsca, gdzie zamawiamy ceviche – źle przechowywane składniki mogą prowadzić do problemów żołądkowych.

W górskich rejonach Peru, gdzie panuje surowy i chłodny klimat, szczególnie popularne są różnego rodzaju zupy. Wyróżniają się tu takie potrawy jak chupe de camarones – pikantna, gęsta zupa na bazie krewetek, oraz sopa a la criolla – kremowa zupa z wołowiną, warzywami i drobnym makaronem. Często serwowanym daniem głównym jest lomo saltado – grillowany stek z wołowiny, wieprzowiny lub nawet lamy, podawany z ryżem i warzywami, uzupełniony pikantnym sosem aji. W peruwiańskim menu często znajdziemy także kurczaka w pikantnym sosie orzechowym lub sosie kurkumowym, najczęściej podawanego z białym ryżem i warzywną sałatką. Dla odważniejszych smakoszy dostępna jest również pieczona świnka morska.