W ostatnim czasie świeża, soczysta zielenina jest nieodłącznym elementem naszej diety. Możemy wybierać spośród różnych odmian sałat takich jak roszponka, rukola czy cykoria. Niestety, w tym natłoku nowości często zapominamy o tradycyjnej sałacie zielonej, inaczej nazywanej masłowej lub siewnej. To ona kiedyś dominowała na naszych stołach, dodając uroku i smaku wielu potrawom. Czas powrócić do korzeni i umieścić sałatę zieloną na honorowym miejscu w naszych codziennych menu.

Sałata zielona to reprezentantka rodziny astrowatych. Charakteryzuje się prostotą uprawy jako jednoroczne warzywo, które świetnie rośnie zarówno na polach, jak i w warunkach szklarniowych. Przed boomem na kuchnię roślinną i różnorodność odmian sałat, pojedyncza główka sałaty zielonej była stałym dodatkiem do wielu potraw na polskim stole. Towarzyszyła obiadom, stanowiła składnik kanapek i chociaż w dalszym ciągu jest dostępna w sklepach, to niestety często ustępuje miejsca modnym mieszankom sałat i egzotycznym odmianom takim jak rukola czy roszponka. Warto jednak docenić subtelną delikatność smaku sałaty zielonej, który zdecydowanie różni się od goryczki charakterystycznej dla innych odmian.

Liście sałaty zielonej są niezwykle soczyste, o delikatnym, orzeźwiającym zapachu. Ich powierzchnia jest gładka i przyjemna w dotyku. W trakcie wzrostu liście zebrane są w niewielką główkę, której najbardziej rozwinięte okazy są najdelikatniejsze i najbardziej intensywnie zielone. Zabiegając naprzód, warto podkreślić, że świeża, dopiero co umyta sałata zielona ma najlepszy smak. Niestety, jej świeżość jest krótkotrwała, dlatego po zakupie warto natychmiast wykorzystać ją do przygotowania posiłków.

Trudno uwierzyć, ale sałata zielona była znana i spożywana już w starożytności. Dla Rzymian stanowiła wręcz afrodyzjak, zaś Grecy przypisywali jej działanie hamujące popęd seksualny. Niezależnie od starożytnych dysput, dzisiaj sałata zielona jest cenna dla osób starających się o potomstwo ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Sałata zielona to także doskonałe źródło karotenoidów oraz innych antyoksydantów. Zawiera witaminę A, która wpływa korzystnie na jakość widzenia, a witamina K wspomaga prawidłową krzepliwość krwi. Obecność witaminy E przekłada się na zdrowie skóry i opóźnia proces starzenia. Sałata zielona dostarcza nam również kwasów organicznych, białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminy C i D oraz soli mineralnych – cynku, fosforu, fluoru, jodu, kobaltu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Przy tym wszystkim jej kaloryczność jest minimalna – 100 g sałaty zielonej zawiera jedynie 16 kcal. Dodatkowo sałata jest lekkostrawna i pomaga zapobiegać zakwaszeniu organizmu.