Skupiając się na pożywieniu korzystnym dla funkcjonowania mózgu, naukowcy nie zapominają o negatywnym wpływie niektórych składników diety na zdolności poznawcze. Wiadomo, że nadwaga i otyłość oraz związana z nimi cukrzyca typu II są ściśle skorelowane z ryzykiem rozwoju demencji (de la Torre, 2013). Wynika to między innymi z faktu, że gromadzenie i aktywacja makrofagów w tkance tłuszczowej powoduje procesy zapalne w systemie nerwowym, a nasycenie kwasami tłuszczowymi może prowadzić do programowanego obumierania neuronów! (Velloso, 2015). Stąd dieta niskokaloryczna i redukcja nadwagi są jednogłośnie uznawane za krok w stronę poprawy sprawności umysłu.
W konsekwencji dieta MIND zdecydowanie zaleca ograniczenie produktów bogatych w nasycone tłuszcze, które mogą prowadzić do nadwagi lub otyłości. W szczególności obejmuje to:
Jak można się łatwo domyślić, im mniej spożywamy tych produktów, tym lepiej dla naszego umysłu i zdrowia z punktu widzenia diety MIND.