Skupiając się na pożywieniu korzystnym dla funkcjonowania mózgu, naukowcy nie zapominają o negatywnym wpływie niektórych składników diety na zdolności poznawcze. Wiadomo, że nadwaga i otyłość oraz związana z nimi cukrzyca typu II są ściśle skorelowane z ryzykiem rozwoju demencji (de la Torre, 2013). Wynika to między innymi z faktu, że gromadzenie i aktywacja makrofagów w tkance tłuszczowej powoduje procesy zapalne w systemie nerwowym, a nasycenie kwasami tłuszczowymi może prowadzić do programowanego obumierania neuronów! (Velloso, 2015). Stąd dieta niskokaloryczna i redukcja nadwagi są jednogłośnie uznawane za krok w stronę poprawy sprawności umysłu.

W konsekwencji dieta MIND zdecydowanie zaleca ograniczenie produktów bogatych w nasycone tłuszcze, które mogą prowadzić do nadwagi lub otyłości. W szczególności obejmuje to:

  • masło i margarynę (maksymalny limit to 14 g, czyli jedna łyżka dziennie);
  • ser (najwyżej raz w tygodniu);
  • czerwone mięso (najwyżej trzy razy w tygodniu);
  • smażone potrawy, zwłaszcza fast-foody (najwyżej raz w tygodniu);
  • ciastka i słodycze (najwyżej cztery razy w tygodniu).
  • Jak można się łatwo domyślić, im mniej spożywamy tych produktów, tym lepiej dla naszego umysłu i zdrowia z punktu widzenia diety MIND.