Mleko kokosowe to gęsty, kremowy płyn powstały w wyniku utarcia miąższu dojrzałego kokosa. Bogate w teksturę i smak, świeże mleko kokosowe jest nie tylko pyszne, ale także korzystne dla zdrowia na wiele sposobów.

To właśnie z powodu tych korzyści mleko kokosowe stało się tak popularnym napojem w dzisiejszych czasach.

Mleko kokosowe jest łatwe do przygotowania, lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Nie zawiera również laktozy, dlatego jest doskonałym zamiennikiem nabiału. Wielu dorosłych doświadcza objawów nietolerancji laktozy, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, nudności i gazy. Zastąpienie mleka krowiego mlekiem kokosowym do kremowych sosów, curry, deserów czy innych potraw jest korzystne nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla wszystkich innych.

Właściwości odżywcze mleka kokosowego

Zanim przejdziemy do korzyści płynących z tego napoju, musimy poznać jego wartość odżywczą. Mleko kokosowe ma znikomą ilość cholesterolu i sodu. Choć można by twierdzić, że zawiera znaczną ilość tłuszczów nasyconych, nie jest to niezdrowe. Kwas laurynowy, który jest tłuszczem nasyconym zawartym w kokosach ma wiele korzyści zdrowotnych.

Niezbędne składniki odżywcze

Mleko kokosowe ma w obfitości witaminy C i E, a także witaminy z grupy B. Podczas gdy witaminy C i E pomagają zwiększyć odporność, witaminy z grupy B (B6, B12 i B9) odpowiadają za ogólne zdrowie komórek. Dostarczają one energii komórkom organizmu, a także pomagają w ich naprawie.

Ze wszystkich ważnych minerałów, mleko kokosowe jest dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Magnez zarządza funkcjami biochemicznymi w organizmie, takimi jak regulacja rytmu serca i wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych. Potas pomaga utrzymać tkanki narządów, a fosfor sprzyja mocniejszym zębom i kościom. Żelazo jest przydatne w produkcji czerwonych krwinek i zapewnia prawidłowe dostarczanie tlenu do różnych narządów w organizmie.

Błonnik pokarmowy

Mleko kokosowe uzyskane ze świeżego kokosa zawiera sporą ilość błonnika. W efekcie pomaga utrzymać poziom ciśnienia krwi i zmniejsza stan zapalny. Poprawia również proces trawienia, stymulując prawidłowe wypróżnienia dzięki bogatej zawartości błonnika.

Antyoksydanty

Mleko kokosowe jest bogate w antyoksydanty, takie jak witamina C, witamina E i selen. Oznacza to, że chroni organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, zakazując utleniania komórek w organizmie. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, mleko kokosowe ma potencjał do hamowania wzrostu komórek rakowych.

Kwas laurynowy

Mleko kokosowe obfituje w kwas laurynowy. Mimo, że jest to tłuszcz nasycony, kwas laurynowy jest korzystny dla organizmu. Posiada właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, które bardzo skutecznie przeciwdziałają infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Obniża poziom cholesterolu, kontroluje ciśnienie krwi i wspiera dobre zdrowie układu krążenia.

Mleko kokosowe – korzyści zdrowotne

Oto niektóre z korzyści płynących ze stosowania mleka kokosowego.

Poprawia zdrowie serca

Matowość mleka kokosowego przypisuje się wysokiej zawartości oleju, który w większości jest tłuszczem nasyconym. Jednak ten tłuszcz nasycony jest zdrowy i znany jest jako kwas laurynowy. Badania wykazały, że obecny w mleku kokosowym kwas laurynowy nie podnosi poziomu cholesterolu. W rzeczywistości pomaga zmniejszyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), jednocześnie poprawiając poziom „dobrych” lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Kwas laurynowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które pomagają zapobiegać wielu chorobom i infekcjom.

Mleko kokosowe zawiera dobrą ilość magnezu i potasu, które przyczyniają się do dobrego zdrowia serca. Magnez jest pomocny w regulacji rytmu serca, natomiast potas pomaga w utrzymaniu tkanek.

Buduje mięśnie

Mleko zawiera treoninę, która jest aminokwasem budującym tkanki łączne w mięśniach i utrzymującym elastyczność w organizmie. Treonina sprzyja również zdrowemu szkliwu zębów i przyspiesza proces gojenia się powstałych w wyniku urazów.

Mleko kokosowe dostarcza elektrolitów

Płyny ustrojowe składają się głównie z wody i elektrolitów. Elektrolity to jony składające się z czterech minerałów: sodu, potasu, magnezu i wapnia. Napój ten zawiera te cztery niezbędne minerały.

Kontrolują stabilność błony komórkowej i przekazują ładunki elektryczne wywołane impulsami nerwowymi do skurczu mięśni. Ponadto elektrolity pomagają również utrzymać temperaturę ciała i objętość krwi, regulują zdrowie serca i zapobiegają odwodnieniu lub biegunce.

Pomaga w utracie wagi

Spożywanie diety bogatej w średniołańcuchowe triglicerydy (MCT) powoduje większą utratę tłuszczu (tkanki tłuszczowej) w porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, być może ze względu na zwiększony wydatek energetyczny i utlenianie tłuszczu obserwowane przy spożyciu MCT. MCT można uznać za środki wspomagające zapobieganie otyłości i stymulujące utratę wagi.

MCT są bardzo obfite w mleku kokosowym i dlatego mają zdolność do ułatwiania utraty wagi. Jest pokarmem spalającym tłuszcz, a dzięki dużej ilości zdrowych tłuszczów jego spożycie utrzymuje nas w sytości przez długi okres czasu.

Poprawia trawienie

Dzięki obecności elektrolitów i zdrowych tłuszczów poprawia zdrowie jelit. Wysoka zawartość błonnika w mleku kokosowym korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy. Poprawia trawienie i zapobiega takim schorzeniom jak zespół jelita drażliwego i zaparcia.

Reguluje poziom cukru we krwi i kontroluje cukrzycę

Obecność kwasu laurynowego (średniołańcuchowego kwasu tłuszczowego) może spowolnić tempo uwalniania cukru do krwiobiegu. To z kolei kontroluje poziom insuliny i zapobiega nagłym skokom poziomu cukru we krwi w warunkach takich jak cukrzyca.

Mleko kokosowe zapobiega anemii

Niedobór żelaza powoduje anemię, czyli stan, w którym narządy organizmu nie otrzymują odpowiedniej ilości tlenu. Żelazo jest jednym z istotnych składników odżywczych dostępnych w obfitości w mleku kokosowym. Dlatego regularne spożywanie mleka kokosowego może zapobiegać i leczyć anemię.

Hamuje zapalenie stawów i artretyzm

Ze względu na bogatą zawartość MCT, mleko kokosowe hamuje również stany zapalne stawów, takie jak zapalenie stawów i inne bóle stawów lub mięśni.

Jak przechowywać mleko kokosowe?

Mleko kokosowe jest łatwo psującym się produktem spożywczym, ale przy dobrych środkach konserwujących można je przechowywać nawet przez trzy miesiące lub dłużej. Odpowiednie konserwowanie mleka kokosowego może sprawić, że będzie ono świeże i smaczne przez długi czas. Przełóż mleko kokosowe do plastikowego pojemnika i zamknij go szczelnie pokrywką.

Zamrożone mleko kokosowe należy odpowiednio rozmrozić i dobrze wymieszać przed użyciem. Nieotwarte puszki mleka kokosowego można przechowywać w lodówce nawet przez dwa lata lub dłużej. Zamrożone mleko kokosowe pozostaje bezpieczne przez ponad trzy miesiące, gdy jest przechowywane w temperaturze -18°C, choć jego jakość może się obniżyć.

Działania niepożądane

Świeżo odciągnięte mleko kokosowe jest całkiem nieszkodliwe. Należy jednak pamiętać, że wersja w puszce i mleko kokosowe w proszku mogą zawierać dodatek tłuszczów trans i substancji słodzących, które mogą prowadzić do ewentualnego wzrostu wagi. Wiele odmian mleka kokosowego w puszkach zawiera bisfenol A, związek chemiczny stosowany przy produkcji puszek, w których jest ono przechowywane.

Ponieważ kokos jest uważany za orzech, mleko kokosowe może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na orzechy. Ze względu na obecność cukrów prostych i polioli, mleko kokosowe zwiększa szanse na wystąpienie zaburzeń jelita drażliwego. Wysoka zawartość cukru odpowiada za nierównomierne przemieszczanie się fruktozy w układzie pokarmowym, co skutkuje rozwojem bakterii w jelicie cienkim.

Poza potencjalnym zagrożeniem, jeśli jesteś alergikiem, świeże mleko kokosowe jest absolutnie zdrowe. Ewentualne skutki uboczne mleka kokosowego mogą pojawić się dopiero wtedy, gdy jest ono spożywane w nadmiarze. Ponadto zaleca się, aby zdecydować się na świeże mleko kokosowe nad odmianami mleka kokosowego w puszce lub w proszku dla lepszych korzyści zdrowotnych.