Niepodzielne panowanie diety śródziemnomorskiej na liście najzdrowszych reżimów żywieniowych na globie może dobiegać końca. Dieta atlantycka, będąca jej wiernym odbiciem, zdaniem specjalistów oferuje dodatkowe korzyści odżywcze i ma potencjał ubiegać się o miano nowego lidera wśród propozycji zdrowego jadłospisu. W jaki sposób dieta atlantycka przewyższa swoją śródziemnomorską siostrę i dlaczego warto ją zastosować?
W naukowym sformułowaniu, dieta ta jest określana jako Południowoeuropejska Dieta Atlantycka (SEAD – Southern European Atlantic Diet). Nie jest to jednak przejaw modnej tendencji ani efekt kolejnej bestsellerowej publikacji. To raczej podsumowanie tradycyjnych praktyk żywieniowych charakterystycznych dla społeczności mieszkających na północno-zachodzie Półwyspu Iberyjskiego, a konkretniej w północnych regionach Hiszpanii i Portugalii. Zgodnie z założeniem Fundacji Diety Atlantyckiej, której powstanie nastąpiło w 2007 roku z inicjatywy naukowców iberyjskich, promowanie tego sposobu odżywiania ma na celu promować zdrowie oraz radość z jedzenia.
Zasady diety atlantyckiej są bardzo zbliżone do tych obowiązujących w diecie śródziemnomorskiej, co wynika z podobieństw warunków geograficznych południowej Europy. Ciepły klimat sprzyja rolnictwu, a zwłaszcza uprawie warzyw i owoców, które stanowią fundament obu diet. Dieta atlantycka składa się głównie z potraw na bazie ziemniaków, które pojawiają się zarówno w tradycyjnych daniach obiadowych, jak i w zupach. Dominujący tłuszcz to oliwa z oliwek, ale dieta ta sugeruje znacznie wyższe spożycie ryb w porównaniu z dietą śródziemnomorską. Głównie rekomendowany jest dorsz, który nie powoduje takich obaw zdrowotnych jak tłuste ryby morskie mogące być skażone metalami ciężkimi. Dodatkowo spożywa się mnóstwo owoców morza, zwłaszcza małży i krewetek.
Dieta atlantycka przewiduje też dość duże miejsce dla mięsa, głównie świni i wołowiny, przy czym ilość mięsa jest zbliżona do ilości ryb. Innym charakterystycznym elementem diety jest umiarkowane spożycie jajek i produktów mlecznych, zarówno w postaci serów, jak i mleka. W diecie atlantyckiej pojawiają się również chleb i zboża, zwłaszcza pełnoziarniste, duża ilość ryżu, jadalne kasztany, orzechy oraz strączkowe warzywa. Słodycze są konsumowane na bardzo ograniczonym poziomie i głównie składają się z produktów zbożowych lub mlecznych doprawianych przyprawami, miodem i suszonymi owocami. Częstym deserem są świeże owoce, a do posiłków często podaje się umiarkowane ilości wina.