Współczesne społeczeństwo charakteryzuje się zawrotnym tempem życia, w którym obowiązki zawodowe mieszają się z czasem wolnym i obowiązkami osobistymi.
Bieganie z miejsca na miejsce jest na porządku dziennym, a to powoduje, że wiele osób cierpi na wybuchy nerwów, stres i niepokój. Życie w ciągłym stanie zdenerwowania ma duży negatywny wpływ na samopoczucie, np. utrata apetytu, trudności z zasypianiem, a nawet objawy fizyczne, w tym napięcie mięśni czy dolegliwości związane z sercem.
Jakie produkty spożywcze pomogą na skołatane nerwy?
Innymi słowy, osoba zdenerwowana może stracić jakość życia. W dzisiejszych czasach można znaleźć wiele technik relaksacyjnych, które łagodzą tę sytuację, jednak niewiele osób wie, że istnieje również szereg pokarmów, które są szczególnie polecane w takich sytuacjach. Oto niektóre z nich.
1. Orzechy i suszone owoce
Orzechy są jednym z głównych pokarmów zalecanych, gdy chcesz zmniejszyć nerwowość, ponieważ wiele z nich jest bogatych w magnez, minerał, który pomaga zmniejszyć stres i rozluźnia mięśnie. Wśród nich szczególne znaczenie mają orzechy włoskie, zwłaszcza jako dodatek do śniadania.
Dzieje się tak dlatego, że zawierają one dużą zawartość kwasów tłuszczowych, które stymulują produkcję serotoniny, środka antydepresyjnego, który pomaga również w przypadkach nerwowości i niepokoju. Podobne działanie mają również migdały ze względu na wysoką zawartość witaminy B2 i E, podobnie jak pistacje, które są dobrym źródłem witaminy B1 i B6 oraz minerałów takich jak żelazo i selen.
2. Drożdże piwowarskie
Znany również jako drożdże odżywcze, ten pokarm ma znaczący wpływ uspokajający na napady nerwowe. Jego skład obejmuje obecność witamin z grupy B, a także szeregu minerałów, takich jak wapń, fosfor, siarka i cynk. Można ją spożywać na różne sposoby: do przyprawiania potraw ze względu na jej silny smak lub mieszać z napojem, lub jogurtem.
Ponadto inne korzyści płynące z jego spożywania to pomoc we wzmocnieniu włosów i paznokci, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobieganie zaparciom.
3. Zielone warzywa liściaste
Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie warzywa są dobre, aby pomóc zmniejszyć nerwowość ze względu na zawartość błonnika. Szczególnie polecane są jednak te o zielonych liściach — jak szpinak czy boćwina — ponieważ ten barwnik zawiera szereg składników odżywczych, które sprzyjają relaksowi.
Brokuły warto wymienić również ze względu na zawartość beta-karotenu, witaminy B2 i C, kwasu foliowego i żelaza, które pomagają w redukcji stresu. W przypadku sałaty, jej liście zawierają laktucynę, aktywny składnik, który ma właściwości uspokajające na układ nerwowy. Jeśli chodzi o jedzenie warzyw, możesz zdecydować się na tradycyjny sposób gotowania ich i podawania jako dodatek do dań, lub włączyć je do koktajli i smoothies z owocami.
4. Produkty mleczne
Zarówno mleko, jak i inne produkty mleczne, takie jak jogurt czy ser, zawierają szereg witamin i minerałów, które doskonale sprawdzają się w walce z nerwowością i niepokojem. Szczególnie ważne są tryptofany, które pomagają w relaksacji i stymulują dobry nastrój.
5. Płatki owsiane
To zboże jest kolejnym z pokarmów, które są często zalecane, aby pomóc ludziom zrelaksować się i uspokoić nerwy. Z jednej strony jego zawartość węglowodanów pomaga poprawić lęk i bezsenność oraz dostarcza dodatkowej energii. Z drugiej strony, zawartość serotoniny w nim pomaga organizmowi czuć się bardziej zrelaksowanym.
Wreszcie, owies jest również ważnym źródłem błonnika, witaminy B6 i białka, niezbędnych dla poczucia wewnętrznego spokoju. Jeśli nie wiesz, jak go jeść, obecnie dostępnych jest wiele przepisów, od prostej kaszy po biszkopt lub brownie.
6. Owoce
Owoce, podobnie jak warzywa, dostarczają organizmowi dużą ilość błonnika, który pomaga zmniejszyć podrażnienia. Awokado jest szczególnie polecane ze względu na dużą zawartość witaminy B, która stymuluje wydzielanie serotoniny i dopaminy, zwanej hormonem szczęścia, witaminy E oraz magnezu.
Bardzo ważne są też pomarańcze, wiki, cytryny i banany. Banany, podobnie jak nabiał, zawierają również tryptofan, a także potas, magnez i witaminę B6.
7. Chude mięso
Kurczak lub królik mogą być szczególnie przydatnymi pokarmami, jeśli chodzi o zwalczanie lęku, ponieważ chude mięso zawiera witaminy z grupy B, a także minerały, w tym selen. Szczególną atrakcją jest indyk, który zawiera również tryptofan, który pomaga w walce ze zmęczeniem i nerwami.
8. Łosoś
Pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, sardynki, makrela i śledź, są niezbędne, aby pomóc układowi nerwowemu zrelaksować się i zwalczyć depresję i niepokój. Ponadto ta tłusta ryba jest również ważnym źródłem witamin A, B12 i D.
9. Soczewica
Wśród roślin strączkowych soczewica jest jedną z najczęściej polecanych. Ich właściwości są bardzo zróżnicowane: pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegają i poprawiają przypadki anemii, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu pomagają kontrolować wagę.
Oczywiście pomagają również w usprawnieniu układu nerwowego dzięki zawartości witamin z grupy B. Jednakże, gdy są gotowane, niektóre z tych korzyści odżywczych są tracone, dlatego zaleca się najlepiej spożywać kiełki soczewicy.
10. Czekolada
Pozwalanie sobie na smakołyki w ciągu dnia jest niezbędne, aby dzień był mniej pod górkę, co również sprzyja relaksowi. Jednym ze składników, bez których wiele osób twierdzi, że nie może żyć, jest czekolada. W przypadku epizodów i stresu najbardziej polecana jest ciemna czekolada — zawierająca więcej niż 70% kakao.
Zawartość teobrominy pomaga pobudzić umysł, a zawarte w niej flawonoidy pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne. Dodatkowo ten słodki przysmak jest również doskonałym źródłem magnezu i tryptofanu, które sprzyjają dobremu samopoczuciu.