Japońska dieta wodna składa się tylko z dwóch zasad. Pierwsza z nich mówi o konieczności picia dużej ilości wody na czczo, co najmniej 45 minut przed spożyciem jakiegokolwiek posiłku lub innego napoju. Celowo należy wypić 4-5 szklanek o objętości 160-180 ml, ale na początku eksperci zalecają rozpoczęcie od dwóch szklanek każdego dnia. Pijemy je natychmiast po przebudzeniu, jeszcze zanim umyjemy zęby.
Po upływie 45 minut od wypicia ostatniej szklanki wody możemy wrócić do normalnego trybu życia, czyli zjeść śniadanie, wypić kawę i tak dalej. Druga reguła tej japońskiej praktyki mówi jednak, że podczas każdego posiłku powinniśmy jeść maksymalnie przez 15 minut, a przed kolejnym posiłkiem powinniśmy odczekać co najmniej 2 godziny. Wodę i inne napoje pijemy cały dzień, zgodnie z naszym pragnieniem i osobistymi potrzebami.
Ważne jest, aby pamiętać, że powinniśmy pić tylko wodę o temperaturze pokojowej. Japończycy sądzą, że zimna woda może być szkodliwa, ponieważ powoduje twardnienie tłuszczów obecnych w układzie pokarmowym, co opóźnia proces trawienia i sprzyja powstawaniu różnych chorób.