Wpływ diety na zdrowie człowieka jest niezaprzeczalny, dotyczy to tak stanu jego odporności, ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, jak również wyglądu i samopoczucia. W podobny sposób, odpowiednie odżywianie matki w czasie ciąży ma istotne znaczenie nie tylko dla jej zdrowia, ale także dla prawidłowego rozwoju płodu i przebiegu całego procesu ciążowego oraz porodu. Co więcej, właściwie skomponowana dieta zdecydowanie wpływa na stan zdrowia dziecka po narodzinach oraz kształtuje jego późniejsze preferencje żywieniowe. Ale co dokładnie powinna spożywać przyszła mama a czego powinna unikać?

Zasada głosi, że kobieta w ciąży nie powinna konsumować posiłków za dwójkę. Takie postępowanie może prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała. Kluczowe są tutaj jakościowe zmiany w diecie, nie ilościowe. Zapotrzebowanie energetyczne kobiet rośnie w drugim i trzecim trymestrze ciąży jedynie o około 300 kalorii.

Ciąża to czas, kiedy potencjalne matki potrzebują zwiększonej ilości wszystkich składników odżywczych. Kluczowe dla prawidłowego odżywiania w ciąży jest spożywanie różnorodnych pokarmów oraz unikanie długich przerw między posiłkami. Wszystkie produkty spożywcze powinny być dostarczane organizmowi w ramach pięciu posiłków dziennie, w odstępach nie dłuższych niż 3 godziny. Zalecane jest zastąpienie pieczywa białego pełnoziarnistym. Niezwykle istotne jest również przyrządzanie mięsa – zdrowsze jest mięso gotowane niż smażone lub pieczone. Ograniczenie smażenia dotyczy również innych produktów spożywczych, jeśli tylko jest to możliwe. Nie oznacza to całkowitego wykluczenia potraw smażonych z diety, ale optymalne byłoby ograniczenie ich do 2-3 razy w miesiącu.

Podczas ciąży kobieta powinna: spożywać osiem porcji produktów zbożowych dziennie; wybierać chude mleko i jego niskotłuszczowe przetwory; umiarkowanie spożywać mięso codziennie; co najmniej dwa razy w tygodniu jeść ryby morskie (źródło jodu i witaminy D), unikać owoców morza; regularnie konsumować duże ilości warzyw i owoców; pić około 2 litry płynów dziennie; ograniczać tłuszcz, szczególnie zwierzęcy, zastępując go tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego; ograniczyć spożywanie słodyczy i soli do około 1 łyżeczki dziennie; całkowicie wyeliminować alkohol ze swojej diety, w tym również produkty z alkoholowym nadzieniem; unikać fast foodów; ze względów bezpieczeństwa, zrezygnować z surowego mięsa, ryb i jaj (sushi, tatar); wyeliminować sery pleśniowe oraz miękkie sery niepasteryzowane.