Szczypiorek, koperek oraz natka pietruszki to zielone trio, które powinno znaleźć się na naszych talerzach nie tylko ze względu na ich smakowe atuty. Właściwości lecznicze tych roślin są równie ważne. Dowiedzmy się jakie aspekty zdrowotne poprawia spożywanie zieleniny oraz jak samodzielnie uprawiać te rośliny w domowych warunkach. Przy okazji poznajmy kilka prostych przepisów kulinarnych zawierających te trzy składniki.

Szczypiorek jest prawdziwym skarbem wśród warzyw dzięki swojej zawartości cennych witamin, do których należą: witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz karoten. Wśród soli mineralnych znajdziemy takie składniki jak: magnez, fosfor, sód, potas, wapń i chlor. Konsumpcja szczypiorku przynosi szereg korzyści zdrowotnych:

  • Poprawia procesy trawienne i wpływa korzystnie na metabolizm.
  • Delikatnie obniża ciśnienie krwi.
  • Oczyszcza układ pokarmowy z toksyn.
  • Zapobiega infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz grzybiczym.
  • Usuwa toksyny z organizmu.
  • Poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i wątroby.

Świeżo pokrojony szczypiorek przynosi ulgę przy dolegliwościach układu oddechowego, łagodzi kaszel, chrypkę, zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych.

Koper jest rośliną bogatą w witaminy i minerały. Składniki te to głównie witaminy z grupy B (w tym ryboflawinę, biotynę, tiaminę i kobalaminę) oraz witaminy A, C, D, E i K. Wśród minerałów należy wymienić przede wszystkim żelazo, fosfor i wapń. Warto również wiedzieć jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie koperku:

  • Łagodzi bóle. Wyciąg z kopru redukuje stany zapalne oraz zmniejsza ból towarzyszący reumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz bólom menstruacyjnym.
  • Działa antyoksydacyjnie. Koperek skutecznie zwalcza wolne rodniki. Jego aktywność przeciwutleniająca jest porównywalna z innymi silnymi przeciwutleniaczami, takimi jak: kwercetyna, alfa-tokoferol czy kwas askorbinowy.
  • Wpływa pozytywnie na profil lipidowy. Koperek skutecznie obniża poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL.
  • Działa antyseptycznie. Dzięki obecności ekstraktu acetonowego koperek wykazuje działanie hamujące rozwój wielu bakterii, m.in.: Salmonella typhi, Listeria monocytogenes, E.coli czy Yersinia enterocolitis.
  • Łagodzi stres. Koperek stanowi bogactwo magnezu oraz witamin z grupy B, dzięki czemu ma działanie antystresowe.