Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z Francji sugeruje, że spożywanie śniadania pełnego rafinowanych węglowodanów, takich jak białe pieczywo czy przetworzone płatki śniadaniowe, może mieć wpływ na odczuwaną atrakcyjność naszego oblicza. Rezultaty tego badania ukazują, w jaki sposób nasze odżywianie może wpływać na nasze zdrowie i wygląd, nie tylko na krótką metę, ale również w perspektywie długoterminowej.
Za przeprowadzenie tej fascynującej analizy odpowiadała grupa badaczy z Uniwersytetu w Montpellier. Stwierdzili oni: „Od początku drugiej połowy XX wieku, dieta typowa dla krajów zachodnich uległa znaczącym zmianom. Problemem stało się zwiększone spożycie rafinowanych węglowodanów, które wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Mechanizmy fizjologiczne, które są efektem tej diety, takie jak hiperglikemia czy hiperinsulinemia, mogą mieć wpływ na cechy niewiązane bezpośrednio ze zdrowiem, takie jak atrakcyjność twarzy.” Ich badanie zostało opublikowane w renomowanym czasopiśmie PLOS One, emitowanym przez Public Library of Science.
Badanie obejmowało 104 osoby, których zadaniem było zbadanie relacji między jednorazowym spożyciem rafinowanych węglowodanów (podczas śniadania) oraz długotrwałym (przeglądanie) a postrzeganą atrakcyjnością twarzy. Oceny atrakcyjności twarzy dokonywano na podstawie zdjęć wykonanych dwie godziny po spożyciu danego posiłku, przez osoby płci przeciwnej do badanej. W badaniu uwzględniono trzy typy posiłków: śniadanie, przekąski popołudniowe i przekąski między posiłkami.