Rozpocznijmy od starannego przygotowania 1 kg borowików. Wybrane i dokładnie oczyszczone grzyby należy umyć w czystej wodzie. Następny etap to wrzucenie ich do wrzącego roztworu soli, gdzie powinny pozostać przez okres 10-15 minut. Po tym czasie, borowiki są wyjmowane z wody, a następnie rozłożone na płaskiej powierzchni tak, aby całkowicie wystygły i wyschły.

Następnie przystępujemy do przygotowania marynaty. Do wrzącej pół litra 6-procentowego octu dodajemy 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego oraz 1 listek laurowy. Po doprowadzeniu do wrzenia mieszankę ostudzamy. W kolejnym kroku, w słoikach układamy borowiki i 4-5 drobnych cebulek, które wcześniej zostały ugotowane. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej octem, upewniając się, że grzyby są całkowicie pokryte. Na koniec słoiki zabezpieczamy pergaminem i przechowujemy w chłodnej i ciemnej piwnicy.

W przypadku młodych, niewyrośniętych borowików, można je marynować w całości. Jeżeli jednak mamy do czynienia z większymi i dojrzałymi grzybami, do marynaty wykorzystuje się jedynie ich kapelusze.

Alternatywnym sposobem na przygotowanie borowików jest zalewanie surowych, oczyszczonych grzybów gorącym octem, który wcześniej przegotowano z dodatkami korzennymi i cebulą. Całość gotuje się do momentu, aż grzyby zmiękną. Po ostudzeniu borowiki przekładane są do słoików, które następnie uzupełnia się sosem.