Kiedy chodzi o kwestię jedzenia, dla wielu ludzi stanowi ona źródło niebywałego zadowolenia. Nie można ukryć, że zasada wydaje się prosta – im większa radość odczuwana podczas konsumpcji smakowitych potraw i napełniania żołądka, tym bardziej rozszerza się nasz obwód brzucha. Dla niektórych ludzi, moment spożywania posiłku przekształca się w niemal terapeutyczną sesję relaksu. Niektórzy nawet uwalniają negatywne emocje, oddając się przyjemności jedzenia. Ale jak zachować złoty środek? Kluczem jest stosowanie się do zasad zdrowego żywienia, które polegają na odpowiednim doborze i jakości posiłków. Traktowanie jedzenia inaczej przez osoby nadmiernie lub niewłaściwie jedzące jest równie ważne. Przy odrobinie cierpliwości odkryjemy, że satysfakcja z jedzenia nie musi być synonimem przejadania się.

Możemy zaspokoić głód jedząc duże ilości, ale jednocześnie niskokalorycznych dań – to pozwoli nam utrzymać równowagę pomiędzy sytością a nadmiarem kalorii. Warzywa, surówki i inne lekkie posiłki mogą nas nasycać (jeżeli czujemy taką potrzebę), ale nie obciążają naszego organizmu nadmierną ilością kalorii. Należy zakończyć posiłek w momentach, kiedy czujemy lekki niedosyt. Jeśli po jedzeniu odczuwamy sytość lub przesyt, jest to sygnał, że spożyliśmy za dużo.

Nie można zapominać, że równie istotne co sam wybór i ilość potraw jest sposób ich spożywania. Często osoby żyjące samotnie lub niechętne gotowaniu odżywiają się chaotycznie. Takie podejście zaspokaja głód, ale nie służy zdrowiu ani samopoczuciu.

Ważną rolę odgrywa nie tylko wartość odżywcza posiłków, ale również sposób ich przygotowania, regularność konsumpcji oraz pewien rytuał towarzyszący spożywaniu. Nie powinniśmy jeść „na szybko” czy podczas wykonywania innych czynności. Każdemu posiłkowi powinien towarzyszyć komfort: estetyczne otoczenie, elegancko nakryty stół i apetycznie serwowane dania pełne kolorów.

W tym tekście przeznaczymy wiele miejsca na różnorodne porady kulinarne dotyczące twórczego komponowania atrakcyjnych i wartościowych dań, przygotowywanych w prosty sposób z niedrogich składników. Może nie będą to nowatorskie propozycje, ale na pewno okażą, że posiadając podstawową wiedzę kulinarną, dużą ilość pomysłowości i dobre intencje, można stworzyć prawdziwe, smaczne cuda. Wszystko to pod hasłem: „Smacznie, zdrowo, niedrogo – i szybko”.