Aktualne badania sugerują, że obecnie dostępne metody antykoncepcji nie niosą ze sobą wielkiego zagrożenia związanego z przyrostem masy ciała, jak było to w przeszłości. Mimo to, podczas stosowania antykoncepcji wiele osób zauważa wzrost swojej wagi. Często jest to wynikiem niewłaściwych nawyków żywieniowych. Nie można jednak zapominać o istniejącym powiązaniu pomiędzy antykoncepcją a sposobem odżywiania.
Antykoncepcja zdobywa coraz więcej zwolenników wśród kobiet. Wielu z nich obawia się jednak potencjalnych skutków ubocznych, takich jak przybieranie na wadze czy trudności z pozbyciem się nadwagi. Według najnowszych badań, współczesne leki antykoncepcyjne nie są już takim zagrożeniem dla utrzymania prawidłowej masy ciała. Niestety, błędne nawyki żywieniowe, takie jak spożywanie posiłków o wysokiej kaloryczności, jedzenie nieregularne i brak aktywności fizycznej, często prowadzą do gromadzenia tłuszczu w organizmie, co skutkuje wzrostem masy ciała.
Tabletki antykoncepcyjne zawierają dwa typy hormonów: estrogeny i gestageny. Estrogeny, które są żeńskimi hormonami płciowymi, odpowiadają za gromadzenie tłuszczu i utrudniają jego spalanie. Współczesne leki antykoncepcyjne mają obniżoną zawartość tych hormonów, co poprawia ich tolerancję i zmniejsza skutki uboczne, nie wpływając jednocześnie na ich skuteczność. Przyrost masy ciała podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych może wynikać również z zatrzymania wody i sodu w organizmie. Im wyższa jest dawka estrogenu w tabletce, tym mocniej ten efekt jest widoczny. Prawidłowo dobrane tabletki antykoncepcyjne nie powinny jednak na dłuższą metę powodować takiego efektu.
Stosowanie antykoncepcji może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B (obecne m.in. w mleku i produktach mlecznych, produktach zbożowych, mięsie, jajach), witaminę C (znajdziemy ją w warzywach i owocach, głównie natce pietruszki, papryce, pomidorach, żurawinie i cytrusach), cynk (występuje w orzechach, nasionach słonecznika i dyni, bananach i warzywach strączkowych), magnez (znajduje się w kaszach, ciemnym ryżu, orzechach, fasoli) oraz kwas foliowy (obecny w zarodkach pszenicy, soi, drożdżach, nasionach fasoli i grochu, szpinaku, natce pietruszki, brokułach, sałacie, kapuście włoskiej i brukselce).
Warto zauważyć, że brak 100% gwarancji zabezpieczenia przed ciążą przy stosowaniu jakiejkolwiek metody antykoncepcyjnej. Wyżej wymienione składniki są kluczowe dla prawidłowego rozwoju płodu i przebiegu ciąży. Niedobory kwasu foliowego czy magnezu mogą prowadzić do wad rozwojowych płodu oraz poronień, a także porodów przedwczesnych. Dlatego suplementacja kwasem foliowym jest szczególnie ważna nie tylko dla kobiet planujących ciążę, ale również dla tych, które stosują hormony. Badania wykazały również, że kobiety zażywające tabletki antykoncepcyjne są narażone na osteoporozę w wieku pomenopauzalnym, gdyż leki te zmniejszają gęstość kości. To dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż wapnia, witaminy D, manganu, krzemu i witaminy K. Kobiety stosujące antykoncepcję często zmagają się także z nadciśnieniem tętniczym, dlatego powinny unikać nadmiernego spożycia sodu, a koniecznie zwrócić uwagę na dostarczenie organizmowi produktów bogatych w potas (takich jak banany, pomidory, ziemniaki). Przy antykoncepcji częściej występują również zaburzenia lipidowe, dlatego warto ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na ryzyko chorób nowotworowych i układu krążenia.